Ядерна зброя як чинник дестабілізації сучасної системи міжнародних відносин - Куликов, Микита (My University, 2024)
У сучасному світі ядерна зброя продовжує залишатися однією з найбільш дискутованих тем у контексті міжнародної безпеки та стабільності. З моменту своєї появи в середині XX століття ядерне озброєння відіграло ключову роль у формуванні міждержавних відносин та глобальної політичної арени. В цій дипломній роботі розглядається ядерна зброя як чинник дестабілізації сучасної системи міжнародних відносин, акцентуючи увагу на те, як вона впливає на геополітичні баланси та міжнародну безпеку. Попри численні зусилля міжнародної спільноти щодо нерозповсюдження ядерної зброї та роззброєння, наявність ядерних арсеналів у різних країнах продовжує викликати занепокоєння та напруженість. Ця робота аналізує, як держави, які володіють ядерною зброєю, використовують її як інструмент політичного тиску та стримування, а також які ризики та виклики виникають внаслідок такої політики для міжнародної стабільності. Основними питаннями для розгляду у дипломній роботі стануть: вплив ядерної зброї на геополітичні стратегії держав, ефективність існуючих договорів про нерозповсюдження та контроль над озброєннями, а також сучасні виклики та загрози, пов'язані з можливим розширенням "ядерного клубу". Значна увага буде приділена також теоретичному аналізу концепцій стримування та аспектам міжнародного права, що регулюють ядерну політику. Ця робота спрямована на виявлення, як саме ядерна зброя може сприяти або перешкоджати досягненню глобальної стабільності та які стратегічні кроки можуть бути зроблені для мінімізації її дестабілізаційного впливу. Результати дослідження мають на меті сприяти розумінню ширшого спектру проблем, пов'язаних з ядерною зброєю, і вносити вклад у розробку ефективних міжнародних політик, спрямованих на підтримку миру та безпеки.
Keywords: ядерна зброя, ядерна політика, ядерний конфлікт