Прояви впливу опортуністичної поведінки суб'єктів зовнішнього середовища на систему економічної безпеки підприємства - Такулов, З. М. (НГУ, 2012)
Наразі проблема опортуністичної поведінки суб'єктів середовища, в якому функціонує підприємство, висвітлюється в таких наукових працях [1–11]. Проте, аналізуючи наявні роботи з проблеми опортуністичної поведінки, можна зробити висновок про те, що автори даних робіт не наводять достатньо повного переліку види проявів опортуністичної поведінки суб'єктів середовища, в якому функціонує підприємство. В межах понятійного апарату неоінституціональної економічної теорії, автором у [12] визначення поняття «економічна безпека підприємства» як ступеня захищеності підприємства від опортунізму суб'єктів середовища, в якому функціонує підприємство. При цьому, під опортунізмом (від лат. opportunus – відкритий для нападу, незахищений) автором розуміється несумлінне поводження суб'єктів середовища, в якому функціонує підприємство, з метою одержання одноосібних вигод, за допомогою надання неповної чи перекрученої інформації, до, під час і після здійснення правочину, у результаті якого підприємство несе втрати
Keywords: економічна безпека підприємства; оппортунистическое поведение; опортуністична поведінка; научная публикация НГУ 2012