Значення та зміст заходів, що забезпечують виконання судового рішення - Ковирєв А.В. (НТУ "ДП", 2025)
Звернення уваги до нормативних положень Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» дозволяє визначити, що на законодавчому рівні виокремлюється окрема стадія судового захисту та реалізації інших форм юрисдикційного захисту, що має здійснюватись на засадах: 1) верховенства права; 2) законності; 3) незалежності; 4) справедливості, неупередженості та об’єктивності; 5) обов’язковості виконання рішень; 6) диспозитивності; 7) гласності та відкритості виконавчого провадження та його фіксування технічними засобами; 8) розумності строків виконавчого провадження; 9) співмірності заходів примусового виконання рішень та обсягу вимог за рішеннями (ст. 4) Таким чином, необхідно підтримати концепцію відносної самостійності виконавчого провадження, що дозволяє зробити висновок про формування окремого інституту права і з подальшою його трансформацією в окрему галузь права, що має комплексний та міжгалузевий характер та зміст.
Keywords: судове рішення; забезпечення судового рішення; принципи верховенства права