Структурний аналіз причинно-холістичної моделі здоров’я - Одинець О. А. (Oles Honchar Dnipropetrovsk National University, 2024)
В межах даного дослідження обґрунтовується необхідність причинно-холістичного підходу до здоров’я, розгляд якого відбувається через призму філософських та духовних контекстів. Автор зосереджується на структурному аналізі моделі здоров’я, на підставі проведеного дослідження розуміння феномену здоров’я античними філософами, середньовічними мислителями та сучасними науковцями. Стаття визнає важливість духовності у здоров’ї та визначає її як причинний фактор, що надає параметри розвитку фізичному здоров’ю. Дослідження пропонує опис структури цілісного здоров’я, що включає єдність, двоїстість, потрійність здоров’я, що вибудовує підґрунтя для потрійної моделі «дух-душа-тіло», яка досі формує уявлення про цілісне здоров’я, та не змінюється з часів середньовіччя. Мета цього дослідження полягає в формуванні нового бачення структури цілісного здоров’я через призму філософських та духовних контекстів для підтвердження причинно-холістичного підходу до здоров’я, та формуванні нової структури цілісного здоров’я. На основі метафізичної системи, що запропонована німецьким містиком Якобом Бьоме, автор доводить семеричну структуру духу, що відображається у семеричному прояві людини, та повинна мати свою аналогію у фізичному тілі і соціальному вимірі людини. Також доведена десятерична модель здоров’я, що з’являється у зв’язку семеричної «людини земної» з потрійним метасистемним комплексом, що відображає духовний аспект цілісної людини. Така десятерична модель формує новий причинно-холістичний погляд на здоров’я людини та може бути основою для зміни парадигми медицини, що повинна відштовхуватися від первинних духовних факторів здоров’я для збереження і покращення як фізичного здоров’я, так і здоров’я надсистемного комплексу людина-колектив-суспільство- планета тощо.
Structural analysis of the causative-holistic model of health
Keywords: здоров’я; цілісна модель здоров’я; духовність; екзистенційна модель; соціальне здоров’я; здоров’я суспільства; сенс життя; health; holistic health model; spirituality; human; existential model; social health; societal health; meaning of life