Аналіз крихкого та пластичного руйнування оболонок при високоенергетичному механічному впливі - Федоряченко С.О.; Король В.М.; Вишневецький В.В. (НТУ "ДП", 2025)
У роботі представлено всебічний огляд моделювання циліндричних оболонок в із застосуванням методу скінчених елементів з акцентом на поведінці пластичного та крихкого руйнування під дією вибухового навантаження. Особлива увага приділяється високовуглецевим легованим сталям, які демонструють виражене фрагментування або квазикрихку поведінку та можуть утворювати менші, швидші фрагменти за певних умов. Обговорюються ключові чисельні підходи до моделювання фрагментації та розрахунку кінетичної енергії осколків, а також досліджуються відповідні конститутивні рівняння - зокрема, закон Джонсона-Кука із визначення пластичності при високих швидкостях деформації та параметри лінійної пружної механіки руйнування для фрагментативного типу руйнування. Наголошується на мікроструктурних факторах (розмір зерен, розподіл карбідів), які визначають руйнування та розподіл маси фрагментів.
Investigation of ductile and brittle shell fragmentation while high-energy mechanical influence
Keywords: детонаційна хвиля; високоенергетичний вплив; пластичне руйнування; крихке руйнування.