Economic and political transformations in Ukraine towards the EU-Ukraine Association Agreement - Власненко, Данило (My University, 2022)
Бакалаврська робота досліджує відносини та інтеграцію між Україною та Європейським Союзом з 2014 року, коли обидві сторони підписали Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Основний акцент аналізу зосереджується на економічних та політичних трансформаціях в Україні, які українські політичні еліти організували протягом 2014-2021 років за підтримки Європейського Союзу. Процес встановлення дружніх, партнерських та міцних відносин між Україною та Європейським Союзом був досить актуальним протягом усієї незалежності України, але особливу інтенсивність набув особливо в рамках основоположного договору Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Від початку незалежності України держава з волі українського народу проводила всю свою політику для глибокої інтеграції з Європейським Союзом. Попри це, протягом усієї історії незалежної України політична система держави та проросійські еліти в Україні різними способами перешкоджали євроінтеграції України. Після Революції Гідності, ключової політичної події в новітній історії України, нова влада проголосила Європейський маршрут України. Європейська інтеграція стала стратегічною метою України як основою зовнішньої та внутрішньої політики. Економічні та політичні перетворення до європейських стандартів є основними напрямками підвищення міжнародного становища України з розбудовою економічно розвиненої та демократичної держави. Процес інтеграції є надзвичайно складним процесом для будь-якої країни світу, і Україна визначає, що вона отримає від співпраці з ЄС, які проблеми можуть виникнути під час інтеграційного процесу та можливий простір для наступних кроків співпраці в найближче майбутнє. Для успішної інтеграції Україні слід виключити такі атрибути пострадянської держави, як порушення прав і свобод людини, корупцію, нерозвинену економічну базу, відсутність демократичних цінностей тощо. Об’єктом дослідження є виконання Україною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Основною метою статті є оцінка та визначення процесу політичних та економічних перетворень, які Україна проводить протягом 2014-2021 років. Відповідно до мети дипломної роботи були сформовані ключові завдання: дослідити теоретичну концепцію європейської інтеграції та історичні передумови, а для практичної частини надані спостереження та огляди економічної та політичної частини Угоди про асоціацію з результатами її виконання. Для систематизації паперу були використані дані з офіційних джерел, інституційні та фінансові ресурси, виступи урядовців ЄС та України. У дослідженні зроблено висновок, що Україна у 2014-2021 роках здійснила важливі економічні та політичні зміни за допомогою та координації з боку Європейського Союзу, але простору для майбутнього розвитку та співпраці в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС все ще достатньо.
Економічні та політичні трансформації в Україні в контексті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Keywords: Економічні та політичні трансформації в Україні в контексті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Асоціація, ЄС, політична трансформація