Про розподіл токсичних і потенційно токсичних елементів у вугіллі пласта с7н шахти "Павлоградська" Павлоградсько-Петропавлівського геолого-промислового району - Ішков, В.; Козій, Є. (My University, 2017)
Підвищення вимог до охорони навколишнього середовища та врахування впливу угледобувних підприємств на екологічну обстановку обумовлює потребу в нових науково обґрунтованих методах прогнозу вмісту токсичних і потенційно токсичних елементів (ТіПТЕ) у видобувній шахтами гірничій масі, відходах видобутку і вуглезбагачення. Розглядаються результати досліджень ТіПТЕ у вугіллі пласта с7н поля шахти "Павлоградська" Павлоградсько-Петропавлівського геолого-промислового району Донбасу. Мета роботи – установлення закономірностей в розподілі Ті-ПТЕ у вугіллі пласта с7н. У результаті виконаних досліджень установлено варіації вмісту і середні концентрації ТіПТЕ у вугіллі пласта, побудовано карти ізоконцентрат ТіПТЕ і карти регіональної складової їхнього вмісту по площі шахтопласта. Побудовані карти є фактологічною основою для довгострокового прогнозу концентрацій ТіПТЕ у видобутій шахтою гірській масі. Розраховано лінійні рівняння регресії між концентраціями токсичних і потенційно токсичних елементів та основними техно- логічними параметрами. Ці рівняння можуть бути використані для короткострокового і середньострокового прогнозу і контролю вмісту ТіПТЕ у видобувній гірській масі. У свою чергу, довго-, середньо- і короткострокові прогнози концентрацій ТіПТЕ мають служити підставою для технологічних рішень, спрямованих на зниження їхнього вмісту в продуктах вуглевидобутку, продуктах і відходах вуглезбагачення.
Distribution of toxic and potentially toxic elements in the coal of the layer с 7н of the "Pavlogradskaya" mine of Pavlogradsko-Petropavlovskiy geological and industrial district
Keywords: вугільний пласт; потужність; зола; сірка; карти ізоконцентрат; токсичні і потенційно токсичні елементи; карти регіональної складової; рівняння регресії