Проблеми використання прогресивних методів закупівлі електроенергії - Кузнецов, В. Г. (НГУ, 2013)
Найважливішими завданнями енергетичної політики України є вдосконалення відносин на енергетичних ринках, запровадження ефективного регулювання, забезпечення енергетичної безпеки. В Україні вже більше десяти років функціонує Оптовий ринок електричної енергії (ОРЕ), який є впорядкованою системою здійснення операцій купівлі-продажу електричної енергії. Основними започаткованими задачами функціонування ОРЕ є: - упорядкування оптової торгівлі електроенергією; - створення умов цивілізованої конкуренції між виробниками та між постачальниками електроенергії; - запровадження ринкових відносин в операціях купівлі-продажу електроенергії; - формування цін на електроенергію за ринковими принципами; - утворення прозорої системи розрахунків за електроенергію; - забезпечення права самостійного вибору споживачем постачальника електроенергії; - утворення бази для ефективного фінансового менеджменту в енергетичних компаніях з метою залучення стратегічних інвесторів; - збереження єдиної енергетичної системи України; - забезпечення фінансової стабільності електроенергетичної галузі держави. На сьогоднішній день відома велика кількість публікацій вітчизняних та закордонних вчених щодо вдосконалення оптових ринків електроенергії
Keywords: оптовий ринок електроенергії; енергетична безпека; енергетична політика в Україні; научная публикация НГУ 2013; електроенергія