Експериментальні дослідження жорсткісних характеристик багатошарових сейсмозахисних елементів - Лисиця М.І.; Агальцов Г.М.; Новікова А.В.; Лисиця Н.М.; Калганков Є.В. (НТУ "ДП", 2025)
Наведені результати експериментальних досліджень по визначенню жорсткісних характеристик багатошарових гумометалевих сейсмозахисних елементів в залежності від товщини гумового шару. Випробуванням піддавалися циліндричні гумометалеві елементи діаметром 200 мм та товщиною гумового шару 5 мм, 10 мм та 20 мм. Визначено, що залежність сила-осідання для всіх типів віброізоляторів носить явно нелінійний характер.
Keywords: гумометалевий елемент; багатошаровий елемент; жосткість на стиск.