Зміни гідродинамічного та гідрогеохімічного режиму в Кривбасі під впливом об’єктів видобутку та прогноз міграції солей до р. Інгулець - Лагуткін, Макасим (My University, 2023)
Об’єкт дослідження – Порушений гідрологічний та гідрогеохімічний режим під впливом видобутку корисних копалин у Кривбасі. Предмет дослідження – Формування водно-сольового режиму підземних та поверхневих вод у зонах скиду й міграції шахтних вод до р. Інгулець. Мета дослідження – Оцінка показників порушеного гідрогеохімічного та гідрологічного режиму у зонах впливу ставків-накопичувачів Кривбасу. У вступі йдеться про мету роботи та її актуальність, поставлені завдання, які необхідно вирішити при виконанні роботи. У першому розділі дана характеристика досліджуваної території, а саме природних та техногенні умови у Кривбасі, розглянуто гідротехнічні споруди, геологічну будову та гідрогеологічні умови. Другий розділ містить аналіз моніторингових даних гідрологічного режиму р. Інгулець з метою визначення впливу на нього природних та антропогенних чинників. У третьому розділі виконано прогноз підземного стоку солей у р. Інгулець на основі гідрологічної моделі та дана розрахункова оцінка втрат солей зі ставка-накопичувача у б. Свистунова, що дозволяє визначити роль різних факторів на зміну мінералізації води та розробити заходи захисту гідросфери. У четвертому розділі дана розрахункова оцінка підземної міграції солей зі ставка-накопичувача шахтних вод у б. Свистунова з урахуванням аналізу формування та поточного стану цього об’єкту. Дослідження, що включають моделювання міграції солей та оцінку їх виносу до р. Інгулець, спрямовані на виявлення можливих заходів для зменшення негативних впливів на гідрохімічний баланс ділянки.
Keywords: МОНІТОРИНГ; СОЛЬОВИЙ СТІК; ГІДРОЛОГІЧНИЙ РЕЖИМ; ГІДРОГЕОХІМІЧНИЙ РЕЖИМ