Конкурентоспроможність підприємства як запорука досягнення цілей сталого розвитку - Прохоренко Є.П. (НТУ "ДП", 2025)
Конкурентоспроможність підприємства складається с багатьох факторів, жоден з яких не має вирішального впливу, але за рахунок синергетичного ефекту з іншими факторами обумовлює позицію підприємства порівняно з конкурентами. Одним з таких важливих факторів є екологічність підприємства. Сучасні концепції менеджменту більше не можуть ігнорувати цей фактор при формуванні теорії сталого розвитку підприємства. На сьогодні навіть собівартість готового продукту або послуги не є вирішальною при формуванні ринкової частки підприємства. Так, собівартість пакету-майки для фасування овочів з поліетилену є нижчою, ніж аналогічного пакету з біорозкладного матеріалу. Це обумовлено двома основними чинниками – різницею в вартості сировини і фізичною неможливістю переробки біорозкладних пакетів. При виробництві таких пакетів завжди є певна кількість браку і вирубка до 20% площини пакету.
Keywords: конкурентоспроможність; сталий розвиток; розвиток підприємства