Втрата стійкості тонкої жорсткої плівки на податливій нестисливій підкладці при стиску вздовж міжфазного відшарування - Кіпніс Олександр (НТУ "ДП", 2025)
Визначені критичні деформації, що відповідають механічній нестійкості тонких плівок з матеріалів PEDOT:PSS та P3HT:PCBM, які жорстко з’єднані з достатньо товстою нестисливою підкладкою з матеріалу PDMS, при стиску такої бішарової системи вздовж міжфазного відшарування. Досліджено залежність критичних деформацій від відносної товщини плівки покриття та у випадку відносно коротких відшарувань проведено порівняння одержаних значень критичних деформацій з цими значеннями в аналогічній задачі для такого ж тіла без міжфазного дефекту та зі значеннями, визначеними з використанням відомих наближених формул.
Keywords: матеріал з покриттям; відшарування; межа поділу середовищ