Використання ШІ для прогнозування змін ландшафту в геоінформаційних системах - Сасюк В. Р.; Мороз А. О. (НТУ "ДП", 2025)
Сучасний ландшафт зазнає значних змін внаслідок глобальної кліматичної кризи, підвищених темпів урбанізації в окремих регіонах та великого антропогенного навантаження. Зміни землекористування та земної поверхні (Land use/land cover, LULC), такі як ерозія грунтів, розмивання берегів чи збільшення кількості міст, потребують точних прогнозів та технологій аналізу, моделювання і передбачення для ефективного планування населених територій. Основним інструментом для аналізу просторових даних є геоінформаційні системи(ГІС), що потребують високої точності та достовірності. Для покращення та спрощення роботи в геоінформаційних систем все частіше застосовують прогресивний інструмент роботи з різними типами даних - штучний інтелект(ШІ), зокрема нейронні мережі та алгоритми машинного навчання. Метою роботи є огляд сучасних методів інтеграції ШІ- технологій та геоінформаційних систем у світі та подальші перспективи їх розвитку та застосування в землеустрою України.
Keywords: геоіфнормаційні системи; геодезія; штучний інтелект; ландшафт; землекористування