ПРОВЕДЕННЯ ГІДРОРОЗРИВУ ПЛАСТА - Власенко, Назар Максимович; Давиденко, Олександр Миколайович (НТУ "Дніпровська політехніка", 2024)
Зниження продуктивності свердловин і винесення піску з пласта висхідним потоком флюїду є доволі поширеними проблемами. У процесі експлуатації свердловин дебіти знижуються. З метою підвищення застосовуються різні методи інтенсифікації роботи нафтових і газових свердловин. Метод підвищення продуктивності свердловин шляхом проведення гідророзриву пласта який застосовується на родовищі, зарекомендував себе як один із найефективніших. Після проведення ГРП дебіт свердловини зазвичай різко зростає. Розвиток технології гідравлічного розриву поруч із технологією горизонтального буріння привів до значного зростання видобутку сланцевого газу в США та прикував увагу до нетрадиційних покладів природного газу в багатьох країнах світу