Перспективи використання Methanosarcina barkeri для зниження об’ємів промислових відходів гірничо-металургійних підприємств - Просянік, В. В.; Бучавий, Ю. В. (My University, 2023)
Останнім часом актуальністю користується використання біотехнологій на промислових підприємствах, зокрема для переробки промислових відходів з метою вилучення цінних компонентів та виробництва відновлювальної енергії. Methanosarcina barkeri, яка є метаногеном та виробляє метан як побічний продукт своїх метаболічних процесів, виявляється досить перспективною в біотехнологічних застосуваннях. Одним із підходів до використання M. barkeri є її здатність перетворювати вуглекислий газ і водень на метан за допомогою процесу, відомого як метаногенез. Це відкриває можливість виробництва біогазу як відновлюваного джерела енергії. Інший підхід полягає в використанні M. barkeri для розщеплення органічних речовин, таких як відходи сільськогосподарських чи промислових процесів, з метою отримання корисних побічних продуктів, таких як метан чи інші органічні сполуки.
Keywords: метаноген; Methanosarcina barkeri; металургійне виробництво; виробництво марганцевих феросплавів