Стародавні обряди і релігійні традиції Наддніпрянщини: аналіз змін і надбань - Прокопенко, Єлізавета (My University, 2024)
В дипломній роботі на тему: «Стародавні обряди та релігійні традиції Наддніпрянщини» досліджується зміна обрядів та традицій на території Наддніпрянщини з давніх часів до сучасності. Автор аналізує походження та розвиток традицій, звертає увагу на зміни, які відбулися у цих обрядах та традиціях з плином часу, а також на причини зникнення деяких обрядів та збереження інших. Особлива увага приділяється сприйняттю та відтворенню давніх обрядів та традицій у сучасному суспільстві, їх впливу на культурне життя та збереження національної ідентичності. Також розглянуто взаємодію стародавніх обрядів та релігійних традицій Наддніпрянщини з іншими культурними впливами. Обʼєкт дослідження – це ритуали та релігійні традиції, які сформувалися і продовжують зберігатися на території Наддніпрянщини. До них відносяться різноманітні обряди та релігійні практики, що практикувалися в регіоні багато століть тому і збереглися або видозмінилися в сучасному житті. Об'єктом дослідження також є матеріальна та духовна культурна спадщина, пов'язана з цими ритуалами та традиціями, включно з архітектурними пам'ятками, ритуальними інструментами, письмовими та візуальними матеріалами. Предмет дослідження – стародавні обряди та релігійні традиції Наддніпрянщини, що охоплює вивчення різноманітних обрядів, ритуалів та релігійних практик, які існували на цій території у попередні століття, а також аналіз таких, що збереглися або трансформувалися в сучасному житті. Предом є матеріальна та духовна культурна спадщина, пов'язана з цими обрядами та традиціями, такі як архітектурні пам'ятки, обрядові предмети, текстові та візуальні джерела.
Keywords: Наддніпрянщина, старовинні обряди, культура України