Історія Бердянського державного педагогічного університету в документах - Кочергін, І. О. (My University, 2010)
Протягом трьох років, з 2006 по 2008 рр., у Києві вийшла тритомна збірка документів, які стосуються перших шести десятиліть існування Бердянського державного педагогічного університету. Авторами-упорядниками цієї збірки є співробітники кафедри історії України названого університету професор І.І. Лиман та доцент В.М. Константінова. За представленими у тритомнику документами історія Бердянського державного педагогічного університету нараховує більше сотні років. Автори археографічного видання відносять його початок до появи у 1872 р. Бердянської класичної гімназії, на базі якої з 1920 до 1924 рр. існували педагогічні курси, а з 1925 по 1932 рр. – педагогічний технікум. Останній у 1932 р. був трансформований в Учительський, а згодом – Педагогічний інститут. У 2002 р. інститут отримав статус державного педагогічного університету.