Автоматизація процесу керування виготовленням розчинної кави - Мунтян, Г. О. (НТУ “Дніпровська політехніка”, 2023)
Предмет дослідження: система автоматизації процесу керування охолодженням при виготовленні розчинної кави. Об'єкт дослідження - методи, моделі та інформаційне забезпечення, використовувані для керування охолодженням кави. Мета: покращення якості процесу керування охолодженням кави в сублімаційній сушарці шляхом ідентифікації об'єкта керування та розробки системи автоматизованого керування. У бакалаврській кваліфікаційній роботі було проведено аналіз технологічного процесу, який включає створення емульсії кави, сушіння кави, а також надано опис роботи об'єкта автоматизації - сублімаційної сушарки. Відповідно до вимог до системи керування, було вибрано необхідне апаратне забезпечення, що складається з датчика температури, датчика тиску, електропривода для керування засувкою, магнітних пускачів для керування конвеєром і компресором, контролера VIPA з модулем аналогового вводу і дискретного виводу та блоків живлення. Враховуючи опис технологічного процесу та принцип роботи сублімаційної сушарки, був розроблений план активного експерименту для ідентифікації об'єкта керування. Отримання передавальної характеристики було забезпечено керівником кваліфікаційної роботи. Після проведення експерименту та обробки результатів була отримана імітаційна модель процесу сублімації кави у сушарці, заснована на залежності температури агенту охолодження від температури кави в графічному середовищі моделювання Simulink. Ступінь відповідності цієї моделі, виміряний за нормованим середньоквадратичним відхиленням, становить 99,45%. Отримана імітаційна модель може бути використана для моделювання об'єкта керування та розробки системи керування в цілому, що сприятиме покращенню якості процесу керування охолодженням кави під час сублімації.
Keywords: сублімаційна сушарка, температура, охолодження кави, апаратне забезпечення системи автоматизації, ідентифікація об'єкта керування