Напружений стан гумотросового тягового органа порушеної структури з урахуванням нелінійної залежності деформування гумової оболонки - Бельмас, І. В.; Колосов, Д. Л.; Онищенко, С. В.; Білоус, О. І.; Танцура, Г. І.; Черниш, П. В. (My University, 2023)
Встановлення закономірностей напружено-деформованого стану гумотросового тягового органа з порушеною структурою з урахуванням нелінійної залежності модуля зсуву від деформацій гумової оболонки. Методика. Побудова методами теорії композитних матеріалів та аналітичне розв’язання моделі гумотросового каната з порушеною структурою та модулем зсуву гуми, нелінійно залежним від деформацій. Результати. Побудовано аналітичні залежності, які дозволяють визначати показники напружено-деформованого стану гумотросового каната з порушеною структурою та модулем зсуву гуми, залежним від деформації гуми. Сформульовано алгоритм визначення напруженого стану гумотросового каната з порушеною структурою та модулем зсуву гуми, залежним від деформації еластичних прошарків.

Establishment of dependencies of a stress-strain state in a rubber-cable tractive element with a broken structure considering a nonlinear dependency of shear modulus on rubber shell deformations. Research methodology. Construction by methods of the theory of composite materials and analytical solution of a rubber-cable rope model with a broken structure and a rubber shear modulus nonlinearly dependent on deformations. Findings. Analytical dependencies are constructed that allow determining the indicators of a stress-strain state in a rubber-cable rope with a broken structure and a rubber shear modulus depending on rubber deformation. An algorithm for determining a stress-strain state of a rubber-cable rope with a broken structure and a rubber shear modulus dependent on deformation of elastic layers is formulated.
Stress state of rubber-cable tractive element with broken structure and considering nonlinear dependency of rubber shell deformation
Keywords: плоский гумотросовий канат; напружено-деформований стан; математична модель; модуль зсуву гуми; деформація гумової оболонки; розрив троса; міцність каната; міжтросовий прошарок гуми; суміжність з ушкодженням; ділянка нелінійності модуля; ділянка місцевих збурень; смуга каната з ушкодженням; flat rubber-cable rope; stress-strain state; mathematical model; shear modulus of rubber; deformations of rubber shell; cable breakage; rope strength; inter-cable layer of rubber; adjacency to damage; part of modulus nonlinearity; part of local disturbances; rope stripe with damage