Сучасні системи накопичення електричної енергії - Касаткіна, І. В.; Левченко, Р. О. (НТУ ДП, 2023)
Розвиток сонячних та вітрових електростанцій тісно пов'язаний із технологіями зберігання електричної енергії, які забезпечують безперебійне живлення споживача. Світова електроенергетична галузь слідує за технологічним принципом, який полягає в рівновазі рівня виробництва та споживання. Інноваційна технологія, що дозволяє відокремити виробництво від споживання, - це система зберігання електричної енергії. Ця технологія повністю змінює всю систему диспетчеризації, співвідношення традиційної та альтернативної електроенергетики. У всьому світі зростає кількість вітряних та сонячних електростанцій, а з ним збільшується і відносна частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі. Характерні їм колівання вироблення енергії можуть призвести до перевантажень електромережі та нестабільності частоти струму. Інтеграція системи зберігання електроенергії з відновлюваними джерелами енергії спрямована на згладжування впливу нерівномірної генерації на мережу. Балансування розподільної мережі зазвичай досягається за допомогою збільшення генерації задоволення потреб у енергії. Але цей підхід негативно позначається як на ефективності, так і терміні експлуатації обладнання. Сучасні рішення для зберігання енергії включають декілька ключових компонентів для функціонування системи.
Keywords: сонячна електростанція; вітрова електростанція; електрична енергія