Методичні підходи щодо створення системи підтримки прийняття рішень у гірничовидобувній галузі - Хорольський, А.; Гріньов, В. (Журфонд, 2021)
Метою статті є розробка нових підходів щодо проєктування процесів у гірничовидобувному комплексі. В представленому дослідженні наведені основні методичні підходи, щодо створення системи підтримки прийняття рішень. Характерною особливістю вказаного дослідження є системність, цілісність, ієрархічність, наявність системи підтримки прийняття рішень. В роботі дано визначення області раціональної експлуатації, підходів до визначення кількості і якості продукції, проєктування технологічного циклу отримання кінцевої продукції, області застосування наведених інструментів. Наукова новизна роботи полягає у розробці новітніх підходів, методів щодо проєктування циклу з видобутку корисної копалини у вигляді видобутої сировини або кінцевої продукції, а також обґрунтуванні області застосування наведених рішень. Практична цінність полягає у запропонованій системі підтримки прийняття рішень для оптимізації собівартості продукції, проєктування циклу з отримання кінцевої продукції, визначення раціонального обсягу продукції, вибору обладнання та ін. Область застосування наведених підходів не обмежується гірничовидобувною галуззю, а може бути застосована у суміжних галузях. Відмінністю представленого дослідження є те, що на стадії проєктування порівнюються економічно переважні варіанти з екологічно прийнятним. Порівняння цих варіантів дозволяє на стадії проєктування передбачити заходи зі зниження техногенного навантаження на довкілля у регіонах де ведеться видобуток корисних копалин.

The aim of the article is to develop new approaches to the design of processes in the mining industry. The presented research presents the main methodological approaches to creating a decision support system. A characteristic feature of this study is the system, integrity, hierarchy, the presence of a decision support system. The paper defines the field of rational operation, approaches to determining the quantity and quality of products, designing the technological cycle of obtaining the final product, the scope of these tools. The scientific novelty of the work is to develop the latest approaches, methods for designing the cycle of mining in the form of extracted raw materials or final products, as well as substantiation of the scope of these solutions. The practical value lies in the proposed decision support system for optimizing the cost of production, designing a cycle for obtaining final products, determining the rational volume of products, equipment selection, etc. The scope of these approaches is not limited to the mining industry but can be applied in related industries. The difference of the presented research is that at the design stage the economically advantageous options are compared with the environmentally friendly ones. Comparison of these options allows at the design stage to provide measures to reduce the man-made load on the environment in regions where mining is carried out.
Methodological approaches to the development of a decisionmaking support system in the mining industry
Keywords: технологічний потік; мережа; оптимізація; параметр; програмне забезпечення; process flow; network; optimization; parameter; software