Інноваційні фактори розвитку промислових підприємств України - Єрохондіна, Т. О.; Бондаренко, Т. О. (My University, 2015)
Ключовий детермінант інноваційної поведінки України - участь у глобалізації. Найбільш значущим і універсальним виявляється вплив імпорту. Якщо у випадку процесних інновацій цей результат пояснюється оновленням технологій за рахунок імпорту обладнання, то для нових продуктів йдеться про якісній сировині і комплектуючих, які дозволяють фірмам переходити від конкуренції за ціною до конкуренції нових продуктів за рахунок більш високої якості і нових властивостей. Експорт значимо впливає на ймовірність витрат на НДДКР. Непрямий експорт через посередників знижує ймовірність продуктових і процесних інновацій, що пояснюється втратою самостійності у прийнятті інноваційних рішень на фірмах, що беруть участь в глобальних ланцюжках з проміжними продуктами. Конкуренція з боку імпорту та іноземних виробників значимо підвищує ймовірність корпоративних витрат на НДДКР, а відсутність впливу внутрішньої конкуренції пов'язано з тим, що нові продукти з'являються у вільних нішах, не зайнятих місцевими виробниками.
Keywords: промислове підприємство; промышленное предприятие; вплив імпорту; влияние импорта; инновационные факторы развития; інноваційні фактори розвитку