Апциклінг - нове життя старих виробів - Пімахов, М.; Зіборов, К. А. (НТУ ДП, 2022)
Сукупність процесів, що виконуються від моменту виявлення потреб суспільства у певному продукті до утилізації виробу після його використання складають життєвий цикл виробу (ЖЦВ). Застосування концепції PLM (Product Lifecycle Management) – технології управління ЖЦВ у складному багатоопераційному виробництві, характерному для підприємств машинобудування, «де факто» – необхідна умова підвищення конкурентоспроможності кожного підприємства, за рахунок підвищення якості продукції та ступеня задоволеності замовника. Саме ця концепція дозволяє відстежувати кожну партію (і навіть кожен екземпляр) продукції на всіх етапах ЖЦВ – виявлення потреби у замовника, враховуючи його різноманітні вимоги до виробу, всі етапи виробництва, відвантаження та експлуатації, а також утилізації наприкінці корисного терміну служби.
Keywords: апциклінг; утилізація виробів; машинобудування