Про час переходу свердловини на промисловий режим видобутку - Войтенко, Ю. І.; Вапнічна, В. В.; Крівцов, М. В.; Войтенко, О. Ю. (My University, 2022)
Наукова новизна. В роботі показано, що у разі малоенергетичного впливу структурні зміни в гірських породах в пластових умовах відбуваються при дограничних повільних навантаженнях на рівні приблизно 40…70 % від граничного значення динамічної міцності породиколектора. Експериментально показано, що перехід системи «свердловина – пласт» із одного термодинамічного стану в інший протікає за час, який залежить від внутрішньої енергії пласта і він зменшується від t = 104 – 107 с до t = 100 – 103 і від ln t = 9,3…14,8 до ln t = 0…6,9 у разі підвищення енергії зовнішнього впливу, або пластових параметрів – тиску і температури. Практична значимість. Час переходу системи «свердловина – пласт» з одного термодинамічного стану в інший визначається внутрішньою енергією пласта і залежить від енергії зовнішнього впливу і визначальних параметрів: пластового тиску і температури, а також енергії пружного, або пружнопластичного деформування ГП. Практичне значення – можливість визначати тип покладу нафти і газу за цим параметром і вибрати обладнання.

The originality. The work shows that in the case of low-energy impact, structural changes in rocks in reservoir conditions occur under sublimit slow loads at the level of approximately 40...70% of the limit value of the dynamic strength of the reservoir rock. It is experimentally shown that the transition of the "well-reservoir" system from one thermodynamic state to another flows for a time that depends on the internal energy of the reservoir and it decreases from t = 104 – 107 s to t = 100 – 103 and from ln t = 9.3...14.8 to ln t = 0...6.9 in the case of an increase in the energy of external influence, or reservoir parameters - pressure and temperature. Practical implementation. The transition time of the "well-reservoir" system from one thermodynamic state to another is determined by the internal energy of the reservoir and depends on the energy of external influence and the determining parameters: reservoir pressure and temperature, as well as the energy of elastic or elastoplastic deformation of the rock. The practical value is the ability to determine the type of oil and gas deposit based on this parameter and choose equipment.
On the time of well transition to industrial production mode
Keywords: порода-колектор; система «свердловина – пласт»; внутрішня енергія пласта; гірський тиск; час переходу свердловини на промисловий режим видобутку; oil-reservoir; system "well-reservoir"; internal energy of the reservoir; mountain pressure; the time of transition of the well to the industrial mode of production