Зменшення ризику втрати даних під час комунікації між БПЛА в групах - Клочко А. О. (НТУ «ДП», 2025)
У статті розглядаються стратегії зниження ризику втрати даних під час комунікації між БПЛА (безпілотними літальними апаратами) у роєвих операціях, із фокусом на міждронову та міжкластерну взаємодію. Описується використання децентралізованих та гібридних моделей комунікації для досягнення балансу між ефективністю та надійністю, з використанням протоколів DDS (Data Distribution Service) для внутрішньокластерної комунікації та LoRaWAN для міжкластерної взаємодії. DDS забезпечує обмін даними в реальному часі з низькою затримкою всередині кластерів, тоді як LoRaWAN дозволяє здійснювати довготривалу та енергоефективну комунікацію між кластерами. Запропонована ієрархічна кластерна архітектура із центральними хостами для управління кластерними даними та одноранговою комунікацією для координації між кластерами. У дослідженні акцентовано увагу на техніках надлишковості: дублюванні повідомлень, розподіленому зберіганні даних і використанні резервних хостів для підвищення безпеки даних і стійкості до збоїв. Реалізація запропонованих підходів дозволяє підтримувати надійність роботи рою, мінімізувати збої, зменшити ризик втрати даних та забезпечити цілісність критичних даних навіть в екстремальних умовах.
DECREASING RISK OF DATA LOSS DURING COMMUNICATION BETWEEN UAVS IN GROUPS
Keywords: рій дронів; надлишковість даних; ієрархічне кластерування; внутрішньокластерна комунікація; міжкластерна комунікація; Drone Swarm; Data Redundancy; Hierarchical Clustering; Intra-Cluster Com- munication; Inter-Cluster Communication