Науково-технічні основи відкритої розробки нових буровугільних родовищ над сольовими штоками (Північно-Західний Донбас) - Дриженко, Анатолій Юрійович; Дриженко, А.Ю.; Шустов, Олександр Олександрович; Шустов, О.О.; Shustov, O.O.; Ропай, В.А.; Сафронов, І.Л. (Національний гірничий університет, 2013)
Звіт про НДР: 97 стор., 36 рис., 8 табл., 9 джерел, 4 додатка. Об’єкт дослідження: нові буровугільні родовища над сольовими штоками (Північно-Західний Донбас). Мета роботи: створення методології і концептуальних підходів до екологічно безпечної технології з розробки родовищ бурого вугілля відкритим способом в умовах надсольових депресійних западин. Використані методи: аналітична оцінка ресурсів буровугільних покладів, геологічний та інженерно-геологічний аналіз, системне і техніко-економічне обґрунтування показників добувних і розкривних робіт. Результати НДР: Довивчені геологічні та інженерно-технічні особливості Бантишевського, Степківського і Берекського родовищ бурого вугілля. Встановлені їх геологічні будови, вугленосність та якість вугілля, загальні запаси і промислове значення. Наведена характеристика порід розкриву. Розраховані параметри розкриття й підготовки родовищ до експлуатації. Розглянута сутність розкриття кар’єрних полів та способи проведення розкривних виробок з метою зменшення обсягів виймання гірничої маси на початковому періоді розробки родовищ. Розроблені календарні плани відпрацювання буровугільних родовищ, обґрунтовані основні техніко-економічні показники їх промислового освоєння. На базі досліджених родовищ доцільно створити єдиний вугледобувний комплекс з переробки бурого вугілля та супутніх корисних копалин, які будуть використовуватись у якості основної сировини заводам будівельних матеріалів і конструкцій, підприємствам хімічної та металургійної промисловості.
Keywords: Відкрита розробка родовищ корисних копалин. БУРЕ ВУГІЛЛЯ, СОЛЬОВІ ШТОКИ, ЯКІСТЬ І ЗАПАСИ ВУГІЛЛЯ, ПОРОДИ РОЗКРИВУ, ПОТУЖНІСТЬ КАР’ЄРІВ, ПАРАМЕТРИ РОЗКРИТТЯ ТА СИСТЕМИ РОЗРОБКИ