Вдосконалення технологій обмеження водо припливу в нафтовій свердловини з тріщино-поровим типом колектору - Вибрик, Максим Віталійович (НТУ "Дніпровська політехніка", 2024)
Незважаючи на існування безлічі технологій і хімічних реагентів для боротьби з передчасним обводненням свердловин, більшість з них розроблена для умів порових колекторів. Внаслідок цього їх застосування не завжди ефективно в умовах середовища з подвійною пористістю, в якій водоізоляційний матеріал повинний проникати у водонасичені тріщини без значного впливу на низкопроницаемую нафтонасичену матрицю продуктивного пласта. Мета роботи. Підвищення ефективності розробки нафтових родовищ з поровим та тріщиним типом колектора. Ідея роботи. Зниження інтенсивності обводнення нафтових свердловин за рахунок спрямованої обробки високопроникних каналів тріщин гелеутворюючим складом.