ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ПРИ ДОВГОСТРОКОВОМУ СТРАХУВАННІ ЖИТТЯ - Цуркан, Ірина Михайлівна (My University, 2015)
Стаття присвячена дослідженню особливостей оподаткування фізичних осіб при довгостроковому страхуванні життя. Стаття розкриває сутність механізму сплати податку на доходи фізичних осіб та інших податків у разі отримання страхових виплат та механізму отримання податкової знижки при довгостроковому страхуванні життя у відповідності до норм Податкового кодексу України. Доведено, що існуючий механізм отримання податкової знижки при довгостроковому страхуванні життя має недосконалий механізм (порушення принципу - рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації) та не сприяє збільшенню кількості страхувальників за договорами довгострокового страхування життя. Проаналізувавши положення ПК України щодо оподаткування страхових виплат було виявлено, що державою поки не створено умов для стимулювання довгострокового страхування життя та накопичення недержавної пенсії. Фактично, не оподатковуються виплати за дитячими програмами (до 18 років) та після 70-річного віку або при отриманні інвалідності 1 групи. Доведено необхідність розробки Національної програми підвищення рівня страхової культури та фінансової грамотності населення з метою інформування населення про доцільність страхування життя (пенсійне страхування), стан розвитку цієї галузі, можливості використання податкової знижки при укладанні договорів довгострокового накопичувального страхування життя.
Keywords: оподаткування, податкове законодавство, страхування життя, податок на доходи фізичних осіб, податкова знижка, страхові виплати