Використання онлайн радіометричних аналізаторів якості серії GE для підвищення ефективності видобутку та переробки вугілля - Авдієнко, О. С.; Яворський, А. В. (НТУ ДП, 2022)
Згідно наказу Міністерства вугільної промисловості України 30.01.2008 N 40 «Про якість вугілля» вугледобувні підприємства, що належать до сфери управління Мінвуглепрому та щодо яких Міністерство здійснює корпоративне управління повинні стежити за якістю видобутого вугілля та покращувати цей показник. За якістю своєї продукції дуже пильно стежать і приватні компанії з видобутку вугілля у зв’язку з тим, що це напряму впливає ні ціну. Тому контроль за якістю видобутого вугілля дуже важлива проблема для гірничих підприємств України, особливо в складних умовах сьогодення. Зробивши аналіз науково-технічної літератури, треба звернути увагу на чеську компанію Enelex, яка виготовляє великий спектр продукції, що контролює якість вугілля і яку можливо треба використовувати на вітчизняних підприємствах. Аналізатори компанії Enelex дозволяють спостерігати та фіксувати миттєву якість вугілля онлайн, тобто прямо на конвеєрній стрічці визначати його калорійність, зольність та вирахувати кількість транспортованого вугілля за вибраний інтервал часу. Використання приладу дозволяє покращити ефективність видобутку та оптимізувати витрату палива, що веде до зниження витрат. Для отримання результатів використовується метод оцінки згасання гамма випромінювання двох різних джерел енергії в залежності від вмісту негорючих речовин у вугіллі. З точки зору радіаційного захисту цей метод відповідає всім інструкціям з безпеки.
Keywords: радіометричний аналізатор якості; переробка вугілля; вугледобувне підприємство