Метрологічне забезпечення контролю витрати рідини в умовах коксохімічного виробництва - Штика, Артем (НТУ «Дніпровська політехніка», 2021)
Актуальність теми полягає у необхідності контролю витрати води на гасіння коксу з метою підвищення економічних показників діяльності підприємства та провадження політики розумного споживання енергетичних ресурсів. Об’єктом дослідження є технологічний процес мокрого гасіння коксу. Предмет дослідження – забезпечення заданої точності вимірювань при калібруванні засобів вимірювання об’ємної витрати води. Мета роботи: удосконалення техніко-технологічних та методологічних аспектів калібрування засобів вимірювання витрати рідин. Методи дослідження: системний аналіз, методи математичного моделювання та математичної статистики, теорія невизначеності вимірювань, модельний експеримент. Новизна роботи полягає у побудові математичної моделі вимірювання об’ємної витрати води методом диференційного зважування. Апробація засвідчує порівнянність метрологічних характеристик розробленої моделі витратомірної установки з вихідною. Практична значимість полягає у перспективах розвитку та впровадження ідеї розробки витратомірної установки для калібрування засобів вимірювання витрати рідини методом диференційного зважування під встановлені метрологічні вимоги. Перспективи обумовлені техніко-технологічними перевагами моделі та більш досконалою методологією роботи при суттєво нижчій собівартості.
Keywords: МОКРЕ ГАСІННЯ КОКСУ; ОБ’ЄМНА ВИТРАТА ВОДИ; МЕТОД СТАТИЧНОГО ЗВАЖУВАННЯ; КАЛІБРУВАННЯ