Дослідження колекторських властивостей водоносних порід південно-західної частини міжріччя Дніпро-Південний Буг для оцінки умов утилізації промислових стоків. - Зінченко, Ольга (My University, 2023)
Об'єктом дослідження є гідродинамічні процеси, що впливають на властивості пласта-колектора при підземній утилізації рідких стоків. Предмет дослідження – фільтраційні та ємнісні параметри пласта-колектора в умовах закачки стічних вод. Мета дипломної роботи – дослідження колекторських властивостей водоносних порід південно-західної частини міжріччя Дніпро-Південний Буг для оцінки умов утилізації промислових стоків. Методи досліджень. Аналіз фондових та опублікованих джерел інформації, графо-аналітичний метод обробки результатів дослідно-фільтраційних робіт, чисельні експерименти щодо відтворення процесів відкачки та нагнітання. У вступі викладена проблема забруднення гідросфери промисловими стоками та методи її вирішення. Визначена мета та завдання досліджень. В загальній частині проаналізовані закордонний та вітчизняний досвід використання підземного поховання стоків, регіональні геолого-гідрогеологічні передумови для утилізації стоків, вимоги до пластів-колекторів та екранів, методи прогнозних гідродинамічних розрахунків. В основній частині оцінена потенційна придатність геолого-гідрогеологічних умов водоносного горизонту як пласта-колектора для нагнітання рідкого концентрату. Виконаний графо-аналітичний аналіз результатів дослідно-фільтраційних робіт, визначені параметри проникності пласта колектора. Проведені чисельні експерименти з відтворення процесів відкачки та нагнітання для визначення колекторських властивостей продуктивного водоносного горизонту та розділяючи шарів. Надані рекомендації з охорони надр та навколишнього природного середовища, виконана економічна оцінка природоохоронних інженерно-технічних рішень
Keywords: ПІДЗЕМНЕ ПОХОВАННЯ СТОКІВ; ПЛАСТ-КОЛЕКТОР; ЄМНІСНІ ПАРАМЕТРИ; ВІДКАЧКА; НАГНІТАННЯ