ДО ПИТАННЯ ВИДОБУТКУ ЗВАЛИЩНОГО ГАЗУ В УКРАЇНІ - Коровяка, Марія Євгенівна; Дмитрук, Олена Олександрівна (НТУ "Дніпровська політехніка", 2024)
Щодня в Україні тисячі тонн міських твердих відходів надходять на сміттєві звалища. Унаслідок природного процесу розкладання органічних речовин, таких як харчові продукти та папір, що захоронені на цих звалищах, виділяється звалищний газ, який є побічним продуктом розкладання. Цей газ складається приблизно на 50 відсотків із метану (СН4), який є основним компонентом природного газу, і на 50 відсотків із двоокису вуглецю (вуглекислого газу) (СО2) та невеличких домішок органічних речовин, що не входять до групи метану. Метан є основним компонентом газу, що виділяється сміттєзвалищами (звалищного газу). Викиди метану в атмосферу роблять його основним винуватцем виникнення «парникового ефекту». В результаті скорочення викидів метану, при уловлюванні газу і його застосуванні в якості енергоносія, можна домогтися виробництва значної кількості енергії, а також позитивних економічних і екологічних результатів [1]. В усьому світі сміттєві звалища являються третім за величиною антропогенним джерелом (спричиненим діяльністю людини) викидів і становлять приблизно 12 відсотків глобальних викидів.