Застосування технології очистки шахтних вод в умовах шахти Західного Донбасу - Стовбун Артем (Національний ТУ «Дніпровська політехніка», 2025)
Пояснювальна записка: 81 с., 11 рис., 4 табл., 5 додатків, 38 літературних джерел. Мета роботи: удосконалити технологічну схему водовідведення на прикладі діючого вугледобувного підприємства Західного Донбасу (шахта «ХХХХХ») за рахунок реконструкції існуючого горизонтального відстійника шахтних вод в тонкошаровий.
Стовбун А.Є. Застосування технології очистки шахтних вод в умовах шахти Західного Донбасуи : Кваліфікаційна робота бакалавра / Стовбун А.Є. - Дніпро, 2025. - 81 с.
У теоретичному розділі наведено інформацію щодо діяльності шахти «ХХХХХ». Надано характеристику фізико-хімічного складу шахтних вод та оцінено екологічний стан території, внаслідок скиду забрудненої шахтної води. Проаналізовано існуючі способи та технологічні схеми зниження рівня екологічної небезпеки забруднених шахтних вод. У технологічному розділі надано характеристику промислового водопостачання та водовідведення шахти «ХХХХХ». Обґрунтовано метод вдосконалення технології водовідведення стічних вод шахти «ХХХХХ» на основі реконструкції горизонтального відстійника в тонкошаровий. Розраховано параметри існуючого горизонтального відстійника стічних вод шахти «ХХХХХ», що реконструюється в тонкошаровий, при протиточній схемі видалення осаду.
Keywords: ШАХТНІ ВОДИ; ЗАВИСЛІ РЕЧОВИНИ; МЕХАНІЧНЕ ОЧИЩЕННЯ; ТОНКОШАРОВІ ВІДСТІЙНИКИ; НОРМАТИВИ ЯКОСТІ ПОВЕРХНЕВИХ ВОДОЙМ