Управління креативністю та адаптаційною спроможністю підприємства в умовах трансформаційних змін - Міро Ірина Миколаївна (My University, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальності 073 Менеджмент (07 Управління та адміністрування). Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Міністерство освіти і науки України, Дніпро, 2025. Дисертацію присвячено дослідженню та обґрунтуванню нових теоретикометодичних підходів і практичних рекомендацій з управління креативністю та адаптаційною спроможністю підприємств. За результатами розгляду сутності та змістовного наповнення термінології та категорій у сфері управління креативністю та адаптаційною спроможністю підприємств, керуючись емерджентним підходом сформовано концептуальний базис трактування поняття «креативність підприємства» в умовах трансформаційних змін. На відміну від традиційних підходів трактування даного поняття, де креативність часто зводиться до окремих інновацій або сукупності здібностей персоналу, за емерджентним підходом під «креативністю підприємства» варто розуміти здатність підприємства швидко адаптуватись до викликів мінливого середовища, засновану на органічному поєднанні інтелектуального потенціалу персоналу підприємства (індивідуальних та колективних креативних здібностей співробітників) з можливостями ШІ та цифрових технологій, які у симбіозі забезпечують оперативне реагування підприємств на виклики змін середовища та вибір бізнес-моделі, як фундаментального підґрунтя створення нових конкурентних переваг та сталого розвитку у швидкоплинному та невизначеному середовищі. Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy in the field of knowledge 07 Management and Administration in the specialty 073 Management. Dnipro University of Technology, Ministry of Education and Science of Ukraine, Dnipro. 2025. The dissertation is devoted to the study and substantiation of new theoretical and methodological approaches and practical recommendations for managing creativity and adaptive capacity of enterprises. Based on the results of considering the essence and content of terminology and categories in the field of managing creativity and adaptive capacity of enterprises, guided by the emergent approach, a conceptual basis for interpreting the concept of "enterprise creativity" in the context of transformational changes has been formed. Unlike traditional approaches to interpreting this concept, where creativity is often reduced to individual innovations or a set of personnel abilities, according to the emergent approach, "enterprise creativity" should be understood as the ability of an enterprise to quickly adapt to the challenges of a changing environment, based on the organic combination of the intellectual potential of the enterprise's personnel (individual and collective creative abilities of employees) with the capabilities of AI and digital technologies, which in symbiosis ensure the prompt response of enterprises to the challenges of environmental changes and the choice of a business model, as a fundamental basis for creating new competitive advantages and sustainable development in a fast-paced and uncertain environment.
Managing creativity and adaptive capacity of an enterprise in conditions of transformational changes
Keywords: економічна безпека; креативність; адаптаційна спроможність; адаптація; сталий розвиток; компетентність; заклад вищої освіти; менеджмент; управління персоналом; інновації; цифровізація; штучний інтелект; бізнес-процес; управління підприємством; металургійні підприємства; economic security; creativity; adaptive capacity; adaptation; sustainable development; competence; higher education institution; management; personnel management; innovation; digitalization; artificial intelligence; business process; enterprise management; metallurgical enterprises