Дослідження напружено-деформованого стану сталевого аркового кріплення - Куроп Л.В. (НТУ "ДП", 2025)
Дослідження стійкості підземних протяжних виробок, як правило, пов’язане з забезпечення цілісності кріплення, яке сприймає навантаження з боку оточуючого породного масиву. На великих глибинах навколо протяжних виробок утворюється зона непружних деформацій, породі в межах якої пластично розпушені. Цей факт сприяє тому, що обсяг цих порід, які є крихкими за своєю природою і генезисом, збільшується і переміщується в бік кріплення, формуючи таким чином навантаження на сталеві арки від нуля до якоїсь кінцевої величині, яка може стати критичною за відповідних умов Напружено-деформований стан такого кріплення, як правило, оцінюється в режимі заданого навантаження, яке прикладається до арки відомої геометричної форми. що є статично один раз невизначеною конструкцією. Існують стандартні методики розрахунку таких конструкцій, що дозволяють визначити внутрішні силові фактори такі, як згинальні моменти, продольні і перерізуючі сили. У спеціальній літературі (О.П. Максимов, І.В. Баклашов, Б.А. Картозія, О.М. Шашенко та ін.) можна знайти епюри цих величин . Цей факт оставався настільки усталеним, що останні років сорок ніхто не займався проблемою розподілу внутрішніх силових факторів, вважаючи її вичерпано доведеною.
Keywords: аркове кріплення; напружено-деформований стан; протяжні виробки