Вплив України на концепцію «стратегічної автономії» Європи - Самсонова Дарія (НТУ "ДП", 2025)
У сучасному геополітичному ландшафті Європа активно розвиває концепцію «стратегічної автономії», спрямовану на підвищення її незалежності у міжнародній політиці та безпеці. Україна, як країна, що перебуває в центрі збройного протистояння з Росією, відіграє значну роль у формуванні цієї концепції, бо якраз таки війна підкреслила необхідність Європи зміцнити свої оборонні та економічні можливості, а також розвинути більш незалежну зовнішню політику, а вона в свою чергу залежить від внутрішніх і зовнішніх чинників. Внутрішньо вона формується під впливом національних інтересів найбільших держав-членів, таких як Франція та Німеччина, які відіграють провідну роль завдяки своїм економічним, політичним і дипломатичним ресурсам. Вони часто мають різні пріоритети, а також через інституційні механізми, що вимагають консенсусу між країнами.
Keywords: «стратегічна автономія»; Європейський суверенітет; оборонна автономія ЄС; оборонна стратегія