Систематизація напрямів відновлення деградованих земель залежно від способу видобування корисних копалин - Чайка, Т. М.; Петраковська, О. С. (НТУ ДП, 2022)
Рекультивація земель - це багаторівневий процес відновлення не лише конкретної земельної ділянки, а й значних територій в межах та за межами населених пунктів, що зазнали якісних змін під антропогенним впливом. Для ефективного проведення комплексу заходів рекультивації необхідно досконало вивчити природу походження появи деградованих земель. Першочергового значення набуває вид видобувної діяльності, на потреби якої були відведені земельні ділянки. Саме спосіб видобування корисних копалин є визначальним фактором що задає напрямок майбутнього відновлення або покращення стану деградованих ґрунтів, так як дає розуміння оцінки розмаху масштабів існуючої проблеми.
Keywords: демлграфічні землі; корисні копалини