Аналітичні дослідження областей деформації масиву порід навколо очисних камер - Хоменко, О.Є.; Кононенко, М.М.; Косенко, А.В. (My University, 2023)
Мета. Дослідити зміни величини деформації масиву порід висячого та лежачого боків у зонах розвантаження очисних камер першої та другої черг відпрацювання. Методика. Аналітичні дослідження областей деформації масиву порід навколо очисних камер першої та другої черг відпрацювання виконувалися з використанням комплексного підходу, що включав аналіз та узагальнення раніше проведених досліджень, аналітичні дослідження напружено-деформованого стану масиву гірських порід у зонах розвантаження очисних камер, за допомогою енергетичного методу та статистичну обробку даних. Результати. Встановлено закономірності розвитку областей деформації у масиві зон розвантаження очисних камер. Визначено основні області деформації, що розташовані у породах висячого і лежачого боків, у масиві руди та закладки. Форма областей деформації навколо очисних камер має еліпсоїдну форму. Величина деформації масиву порід висячого і лежачого боків, у зонах розвантаження очисних камер першої та другої черги відпрацювання, зі збільшенням глибини гірничих робіт змінюється за експоненційними залежностями. Наукова новизна. Для глибин 840–1040 м ведення гірничих робіт встановлені експоненційні залежності величини деформації в масивах порід висячого та лежачого боків від глибини закладення очисних камер першої та другої черги відпрацювання. Практична цінність. Отримані емпіричні залежності дають можливість визначити величину деформації масиву порід висячого та лежачого боків навколо очисних камер першої та другої черг відпрацювання зі збільшенням глибини ведення очисних робіт.
Keywords: залізна руда; закладка; очисна камера; напружено-деформований стан; енргетичний метод; область деформації