Комплексне використання ресурсного потенціалу вугледобувних підприємств західного Донбасу - Малашкевич, Д. С.; Козій, Є. С.; Макурін, А. А.; Кошеленко, Є. В. (Журфонд, 2021)
В роботі науково обґрунтовано комплексну модель функціонування вугледобувних підприємств Західного Донбасу, яка спрямована на повноцінне вилучення енергетичного вугілля з малопотужних пластів, використання при експлуатації родовища різних джерел низькопотенційної теплової енергії та супутнє отримання цінних мінерально-сировинних ресурсів з відходів виробництва. Розроблено прогресивні технологічні схеми селективного відпрацювання вугільних пластів із залишенням пустих порід у виробленому просторі на базі встановлених закономірностей розподілу деформаційних параметрів в гірському масиві. Представлені результати експериментальних досліджень вмісту рідкісних, а також токсичних елементів, що містяться у вугіллі і золі після спалювання на теплових електростанціях. Запропоновано ефективні методи вилучення титану, ванадію та літію. Проведені дослідження з оцінки потенціалу генерації теплової енергії від утилізації низькопотенційної теплової енергії відкачуваних шахтних вод, шахтного повітря і тепла териконів. Обґрунтовано техніко-економічну ефективність від впровадження нових та використання додаткових супутніх ресурсів виробництва. Для співробітників науково-дослідних інститутів і проектних організацій, інженерно-технічних працівників гірничих підприємств, а також може бути корисною для студентів гірничих спеціальностей вищих навчальних закладів.
Keywords: Західний Донбас; ресурсний потенціал; вугледобувна промисловість; вугледобувне підприємство; гірський масив; вугільний пласт