Напрями використання промислової спадщини як туристичного ресурсу - Мирний, Денис Євгенович (My University, 2024)
В кваліфікаційній роботі проаналізовано поточний стан та перспективи реалізації туристично-рекреаційного потенціалу промислової спадщини на прикладі Дніпропетровської області, досліджені можливості її популяризації шляхом організації індустріального туру.
Актуальність теми. Промислова спадщина, як особливий вид культурного ресурсу, є важливою складовою історії міст і регіонів. Ці об'єкти, що зберігають пам’ять про епохи індустріалізації, є не лише свідченням технічного прогресу, а й потужним інструментом формування регіональної ідентичності. Сучасний туризм перебуває у пошуках нових форм і напрямів, здатних привернути увагу туристів і забезпечити їхній незабутній досвід. Промислові об'єкти, перетворені на музеї, культурні простори чи креативні кластери, можуть задовольнити цей попит. Водночас такі ініціативи сприяють збереженню історичних будівель і споруд, запобігаючи їх руйнуванню та занепаду. Це особливо важливо для регіонів, де економічна діяльність у традиційних галузях занепала, залишивши по собі інфраструктуру, що може бути переосмислена. Крім того, промислова спадщина відкриває перспективи для сталого розвитку. Розвиток індустріального туризму залучає місцеві громади до процесу планування й управління об'єктами спадщини, стимулює розвиток супутніх галузей, таких як гастрономія, готельний бізнес і транспортна інфраструктура. Це створює нові робочі місця, сприяє зменшенню соціальної нерівності та активізації локальної економіки.
Keywords: ТУРИСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ; ПРОМИСЛОВА СПАДЩИНА; АТРАКЦІЯ; ОЦІНЮВАННЯ; ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ТУРИЗМ