Нові сторінки життєпису Д. І. Яворницького - Ченцова, Н. В. (My University, 2009)
Поєднання зусиль дослідників Дніпропетровщини і Харківщини дало цікавий результат, який не зможуть оминути своєю увагою ні професіонали, ні аматори – історики. Ті, хто цікавиться біографічними даними про життя і творчу діяльність видатного історика Дмитра Івановича Яворницького обов'язково знайдуть системний виклад про основні етапи формування особистості вченого, періоди злетів і падінь, притаманних йому поглядів і уподобань. Біографічний розділ книги «Біографія Д.Яворницького в родинному та дружньому контекстах» написан провідним науковим співробітником Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І.Яворницького кандидатом історичних наук С.В.Абросимовою, яка є відомим фахівцем у галузі біографістики. Вже не в перше подаючи узагальнений огляд життєпису Д.І.Яворницького вона завжди знаходить не тільки нові факти і деталі уточнюючи і доповнюючи відомі матеріали, але і здається, нові лексичні оберти для викладання їх. Слід відмітити, що після виходу книги М.М.Шубравської про Д.І.Яворницького більшість науковців, що приступалися до цієї теми, змушені були повторювати введені до наукового обігу матеріали, настільки вони були багатоплановими. На цьому тлі приємне враження справляла послідовна і досить копітка робота дніпропетровських дослідників. До цього часу продовжує друкуватися епістолярна спадщина Д.І.Яворницького – великий комплекс джерел (близько 6,5 тис. листів), які ілюструють широту поглядів вченого, дружні і наукові контакти, активну участь у культурно-освітньому житті не тільки регіону, але і України в цілому. Через ознайомлення з листами самого вченого до відомих особистостей вчених, митців, державних діячів і зворотною кореспонденцію, постать Д.І.Яворницького стала виразнішою і людянішою, біографічні подробиці допомогли «сплести» розрізнені фати у справжню канву життя подвижника історичної науки. С.В.Абросимова, ретельно фіксуючи за листами великі і дрібні події у житті і оточенні Д.Яворницького, оприлюднила чимало нової інформації, проте і уточнення, зроблені нею, завжди мають прикладний характер і високий рівень вірогідності. Можна говорити про певну традицію вшанування імені Дмитра Івановича, яка склалася на Дніпропетровщині. У цьому контексті можна пригадати присвячені пам’яті Д.І.Яворницького ювілейні наукові заходи, публікації робіт з історії міста, регіону, музейного зібрання. Від 135-ї річниці святкування від дня народження вченого у 1990-му році стався своєрідний «прорив», коли наукові напрацювання і сама постать історика стали об'єктом