Обґрунтування раціонального виймально-навантажувального комплексу при відпрацюванні розкривних порід при розробці кар’єру Єристівського ГЗК - Харчик, Микола Сергійович (НТУ "ДП", 2019)
Об'єкт досліджень: процеси виймально-навантажувальних робіт при відпрацьовуванні розкривних порід. Предмет дослідження: виймально-навантажувальні роботи із застосуванням комплексів «екскаватор-драглайн + автосамоскид» і «екскаватор-пряма лопата + автосамоскид». Мета роботи: вибір та обґрунтування раціонального гірничотранспортного комплексу при відпрацьовуванні розкривних порід в умовах Єристівського родовища залізистих кварцитів. У дипломній роботі використаний графоаналітичний метод досліджень, що дозволило встановити раціональний комплекс для ведення виймально-навантажувальних робіт при відпрацьовуванні розкривних порід. У вступі підкреслюється актуальність обґрунтування раціонального гірничотранспортного комплексу при відпрацьовуванні розкривних порід в умовах Єристівського родовища залізистих кварцитів. У першому розділі наведені загальні відомості про Єристівське родовище залізистих кварцитів: вихідні матеріали, сучасне положення гірничих робіт на кар'єрі, геологічні й гідрогеологічні умови розробки ділянки, фізико-механічні властивості гірничих порід. У другому розділі наведений короткий опис сучасного стану гірничих робіт, а також технологія ведення гірничих робіт на кар'єрі Єристівського родовища, розраховані основні параметри системи розробки, наведені показники транспортного комплексу підприємства, зроблений розрахунок пропускної та провізної спроможностей кар'єрних трас, визначено продуктивність виймально-навантажувального устаткування, а також потреби в устаткуванні на розкривних роботах. У дослідницькому розділі проведений огляд літературних джерел по обґрунтуванню ефективності технологічних схем і параметрів гірничотранспортного устаткування, поставлені та вирішені задачі з обґрунтування технологічної схеми роботи комплексів циклічної дії при розробці розкриву в умовах Єристівського родовища. У заключному розділі наведені основні вимоги до охорони праці й дотримання безпечних умов виробництва гірничих робіт на кар'єрі, наведені міри боротьби з пилом, заходи щодо охорони навколишнього середовища, техніка безпеки по створенню безпечних і здорових умов праці на кар'єрі. Ефективність й оригінальність отриманих результатів: - виявлені фактори, що впливають на робочі параметри комплексів гірничотранспортного встаткування при розробці Єристівського родовища; - визначені експлуатаційні витрати при експлуатації комплексів устаткування: «ЕШ-14/50+ Cat 793» і «Terex RH-200 + Cat 793»; - установлена залежність між експлуатаційними витратами та відстанню транспортування, при використанні досліджуваних комплексів гірничотранспортного устаткування; - обраний оптимальний комплекс гірничотранспортного встаткування з розглядом раціональних технологічних схем його роботи. Галузь застосування: технологія ведення розкривних робіт на залізорудних кар'єрах.
Substantiation of a rational excavation complex during mining of overburden rocks in condition of Yeristovo MPP pit
Keywords: ЕКСКАВАТОР-ДРАГЛАЙН, ЕКСКАВАТОР-ЗВОРОТНА ЛОПАТА, ЗАХОДКА, УСТУП, КОМПЛЕКС ГІРНИЧОТРАНСПОРТНОГО УСТАТКУВАННЯ