Удосконалення управління мотивацією праці персоналу підприємства (за матеріалами ПрАТ «Дніпровський металургійний завод») - Василенко, Карина Леонідівна (My University, 2019)
Кваліфікаційна робота ступеня магістр спеціальності 073 Менеджмент, НТУ «Дніпровська політехніка» (ОП Менеджмент організацій і адміністрування), Дніпро, 2019. Об’єктом розроблення виступає процес управління мотивацією праці персоналу підприємства ПрАТ «Дніпровський металургійний завод». Мета роботи – теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення управління мотивацією праці персоналу ПрАТ «Дніпровський металургійний завод». Основні результати кваліфікаційної роботи магістра полягають у такому: досліджено теоретично-методичні основи управління мотивацією праці персоналу підприємства; оцінено основні результати діяльності ПрАТ «ДМЗ»; здійснено аналіз складу, структури, руху, оплати праці персоналу; з’ясовано кадрову і соціальну політику підприємства; проаналізовано ефективність використання персоналу ПрАТ «ДМЗ»; запропоновано та обґрунтовано заходи з удосконалення управління мотивацією праці персоналу ПрАТ «Дніпровський металургійний завод».
Improvement of personnel motivation management at an enterprise (based on the materials of Private JSC “Dnipro Metallurgical Plant”)
Кваліфікаційна робота ступеня магістр спеціальності 073 Менеджмент, НТУ «Дніпровська політехніка» (ОП Менеджмент організацій і адміністрування), Дніпро, 2019. Об’єктом розроблення виступає процес управління мотивацією праці персоналу підприємства ПрАТ «Дніпровський металургійний завод». Мета роботи – теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення управління мотивацією праці персоналу ПрАТ «Дніпровський металургійний завод». Основні результати кваліфікаційної роботи магістра полягають у такому: досліджено теоретично-методичні основи управління мотивацією праці персоналу підприємства; оцінено основні результати діяльності ПрАТ «ДМЗ»; здійснено аналіз складу, структури, руху, оплати праці персоналу; з’ясовано кадрову і соціальну політику підприємства; проаналізовано ефективність використання персоналу ПрАТ «ДМЗ»; запропоновано та обґрунтовано заходи з удосконалення управління мотивацією праці персоналу ПрАТ «Дніпровський металургійний завод».
Keywords: ПЕРОНАЛ, МОТИВАЦІЯ, ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ, КВАЛІФІКАЦІЯ, КАДРИ, ОПЛАТА ПРАЦІ