Деформаційні мезоструктури ділянки «Чорна вода» - Альохін, В. І.; Боярська, А. Д.; Ішков, В. В. (ДНВЗ «ДонНТУ», 2022)
Проведений аналіз розривних та складчастих деформацій в туфогенних та пісчано-глинистих відкладах тересвинської світи неогену на площі селища Лази Тячівського району Закарпаття. В туфах ріолітдацитового складу встановлені численні розривні дислокації та окремі складки. У відслоненнях проведені тектонофізичні дослідження розривних та складчастих мезоструктур, виконана реконструкція полів палеонапружень. Вперше в зоні впливу головного розлому північно-західного простягання встановлені поля палеонапружень різного кінематичного типу і віку, серед яких переважає зсувний тип. Сам головний розлом розвивався як правий зсув і контролює соляні куполи та прояви мінеральних вод
Keywords: туфи; теригенні відклади; розривні дислокації; поле палеонапруження