Проблеми формування національної ісламознавчої школи - Лавринович, Олена Анатоліївна (НГУ, 2012)
Дослідження ісламу в усій множині його смислів і проявів – це завдання, до якого тільки приступила вітчизняна релігієзнавча спільнота. Мусимо визнати, що в Україні ніколи не панували часи, аж надто сприятливі для ісламознавчих розвідок. Поодинокі студії видатних арабістів і сходознавців кінця ХІХ ст. згодом поступилися місцем ідеологічно конформістським працям радянської доби, а внутрішня політика радянського уряду, спрямована на знищення ісламської культури, опосередковано вплинула на напрям та інтенсивність сходознавчих досліджень в подальшому.
Keywords: іслам; ислам; національна школа ісламознавства; национальная школа исламоведения; український вчений Агатангел Кримський; украинский ученый Агафангел Крымский