Соляно-кислотна обробка привибійної зони пласта - Гусейнов, Ю.Б.; Пащенко, О.А. (My University, 2023)
У світовій історії перша згадка про кислотні ОПЗ пласта припала на 1895 рік. Автором створеного методу підвищення продуктивності свердловин став учений, головний хімік нафтопереробного заводу Solar американської нафтової компанії Standard Oil. Технологію кислотної обробки було випробувано в 1895 році, але в результаті з'явилося утворення корозії на свердловинному обладнанні. Патент отримав Герман Фреш в 1896 році. Цей патент має відношення до соляної кислоти та її взаємодії з карбонатами.
Keywords: соляно-кислотна обробка; привибійна зона пласта