«Емансипація» бально-маскарадної культури Катеринослава на зламі ХІХ - ХХ століть - Утєшева, Г. В. (My University, 2008)
Бальна культура належить до числа мало вивчених галузей історії України. Між тим — це найцікавіша та найяскравіша сторінка минулого. Радянських дослідників завжди в першу чергу приваблювали явища епохальні, які залишили в історії помітний слід, зіграли значну роль у становленні вітчизняної культури, сприяли вихованню народних мас. Бали відносились до числа ―імпортованих‖ елементів західної культури, які водночас стали важливим структурним елементом дворянського побуту. Це, певно й призвело до того, що про бальну культуру не згадували довгі десятиліття.
Keywords: історія Катеринослава; бальна культура; побут дворян