Законодавче забезпечення цифрового банкінгу: проблеми та перспективи - Николюк Д.І. (НТУ "ДП", 2025)
В сучасному світі цифровий банкінг переживає різкий розвиток, що тісно пов’язано з впровадженням новітніх технологій і зростанням попиту на фінансові послуги у сфері цифрового банкінгу. Але даний процес супроводжується виникненням певних проблем, які неодмінно вимагають чіткого законодавчого закріплення. Основними актуальними питаннями залишаються забезпечення безпеки даних клієнтів, розвиток цифрового банкінгу (зручність використання, забезпечення конфіденційності даних). Відкритий банкінг, зокрема, відкриває нові можливості як для клієнтів так і для банків, але потребує створення стандартів АРІ (інтерфейс, що повинен забезпечувати взаємодію між програмним забезпеченням банку та серверами клієнта) та чіткої нормативної бази. Крім того, банки повинні адаптувати свої бізнес-моделі до нових умов, залишаючись конкурентоспроможними на ринку. З іншого боку, законодавча база цифрового банкінгу в Україні ще не до кінця розроблена, що створює певні ризики та обмеження для його подальшого розвитку. Перспективи цифрового банкінгу в Україні досить оптимістичні, оскільки він має потенціал зробити фінансовий ринок більш конкурентним та зручним для клієнтів. Однак, для реалізації цих перспектив необхідно вирішити існуючі проблеми та удосконалити законодавчу базу, щоб забезпечити безпеку та ефективність цифрових фінансових послуг.
Keywords: цифровий банкінг; відкритий банкінг; гармонізація законодавства