Оцінка ефективності спорудження дегазаційних газопроводів з композитних матеріалів в умовах діючих шахт - Єгорченко, Р. Р.; Ширін, Л. Н. (НТУ ДП, 2022)
При інтенсивній розробці газоносних вугільних пластів у складних гірничо-геологічних умовах на технічний стан шахтних дегазаційних газопроводів суттєво впливає корозія та здимання порід підошви. Саме тому актуальним питанням є впровадження сучасних газотранспортних систем з композитних матеріалів, термін експлуатації яких досягає 60 років. Дослідженнями [1] встановлено, що застосування композитних трубопроводів у системах дегазації вугільних шахт є перспективним з технічної та економічної точок зору. Порівняно із традиційними сталевими трубопроводами, композитні мають на порядок менший коефіцієнт гідравлічного опору, меншу кількість стикових з'єднань і не підлягають корозії, що суттєво знижує аеродинамічний опір газопроводу, і як наслідок енергетичні витрати на транспортування метаноповітряної суміші. Аналіз техніко-економічних показників трубопроводів з композитних матеріалів показав, що основною перешкодою для їх застосування є відносно більша їх вартість у порівнянні зі сталевими аналогами. Однак невисока вага полімерних труб, можливість транспортування їх у бухтах та простота роботи з ними дозволяють нести менші витрати на доставку та монтаж шахтних дегазаційних газопроводів
Keywords: дегазаційний газопровод; вугільний пласт; газотранспортна система; шахта