Геометричне та комп’ютерне моделювання просторових форм зрізів, утворюваних різцями планетарно-торових виконавчих органів породоруйнувальних машин - Довгаль Д. О. (Dnipro University of Technology, 2025)
Отримано нові наукові результати, що розширюють розуміння процесу формування зрізів різцями ПТВО. Основна новизна дослідження полягає у розробленні геометричної та комп’ютерної моделі формування зрізів, отриманні залежностей товщини зрізу від основних параметрів ПТВО, виконанні комплексного моделювання процесу зрізоутворення, а також розробленні рекомендацій щодо зменшення нерівномірності товщини зрізу. New scientific results were obtained that expand the understanding of the process of forming cuts by cutting tools of the cutting tool. The main novelty of the study is the development of a geometric and computer model of the formation of cuts, obtaining the dependences of the cut thickness on the main parameters of the cutting tool, performing a comprehensive modeling of the cut formation process, and developing recommendations for reducing the unevenness of the cut thickness.
Geometric and computer modeling of spatial cut shapes formed by the cutters of planetary-toroidal executive units of rock-destruction machines
Keywords: породоруйнувальні машини; планетарно-торовий виконавчий орган; геометричне моделювання; комп’ютерне моделювання; кінематика руху різця; епіциклоїдальна траєкторія; товщина зрізу; передавальне число; оптимізація параметрів різання; rock-breaking machines; planetary-toroidal executive unit; geometric modeling; computer modeling; kinematics of cutter motion; epicycloidal trajectory; slice thickness; gear ratio; optimization of cutting parameters